Народно читалище "Пробуда-1896г." гр.Суворово

Публикувано на: 16.01.2015   Последна редакция: 16.01.2015

          В българския светоглед и език има няколко думи, които най-точно отразяват националната ни идентичност – духовност, образование, религия, читалище, храм.

          Вече 119години читалище „Пробуда-1896г.”,гр.Суворово е точно такъв храм.Начало на житейски пътища за много българи,доказали във времето, че за да станеш достоен българин, е важна духовната енергия и на читалището.

          Изминаха 119г.от есента на онази 1896г., когато в тогавашното с.Козлуджа група интелектуалци създават читалище „Пробуда”. Дейността му в началото е свързана със създаване на малка библиотека, в която се събират будните младежи на селото.

Годините са тежки и средствата не достигат, но постепенно дейността на читалището се разширява. Поставено е началото!

·       1905г.- подготвена първата пиеса „Илю войвода”,която поради липса на средства е представена пред публика в салона на училището.

·       1910 – 1915г. – тежките военни години не спират дейността на читалището.Едва след тях обаче то има своя подем.Играят се пиесите „Край солунските стени”, „Недоразумение”, „Балканска комедия” и др.,като постановките се представят не само пред суворовчани,но и пред войници от 16-ти пограничен участък.

·       1926г.-с решение на читалищното ръководство се открива свободен зимен вечерен общообразователен курс, на който се изнася цял цикъл от лекции.

·       1927г.– откривасе вечерно училище за неграмотни.

·       1929г.- избрано е ново настоятелство начело с подполковник Сава Бакърджиев.Воден от стремежа да остави спомен на селото, поема инициативата за изграждане на читалищна сграда.Извършено е отчуждаване на дворното място на Стоян Ефендиев и на 02.06.1929г. се полага основния камък. Строежът на сградата се извършва в години на тежка икономическа криза, но въпреки това, той е завършен успешно през 1934г.

·       Следват години на възход и падения на дейността на читалището,но истински апогей то достига  след 1945г., когато ръководител става Георги Бомбов.Читалищният колектив „Здарвко Бомбов” завоюва най-големи постижения и получава най-високо обществено признание.

·       Хорът на читалището под диригентството на Панчо Златков, както и театралният колектив  са обявени за национални първенци.

·       За пръв път е подготвена и представена на населението и оперета.

·        На 21.03.1954г. се открива художествена изложба на картини на суворовските художници-самодейци и тази изложба е първата постоянна селска галерия в страната. Същата години се открива и местна музейна сбирка в селото.

Голяма заслуга за развитието на театралната самодейност има Стоян Ангелов – Чингиза  и не случайно театралният колектив при читалище „Пробуда” днес носи неговото име.

След 1985г. голямо развитие получава танцовия състав, прераснал в ансамбъл и получил името „Слънце”. През годините ФА”Слънце”,освен многобройните концерти в страната,е радвал с изпълненията си и чуждестранната публика.

Във времената на преход читалищната дейност минава през много трудности, които обаче не успяват да затворят вратите на тази институция.

          И сега към читалището продължава да функционира самодеен театрален колектив – “Стоян Ангелов-Чингиза”. През последните 15 години са представени постановките “Женска царство”, “Новото пристанище”, “Милионерът”, “Д-р”, Юнаци с умни калпаци” , с която колектива печели трета награда за най-добър спектакъл на Националния фестивал в гр.Каварна през 2006г., “Любов, любов и още нещо”,, “Къща”, “Дамски шивач”.

          Продължават своята работа  ансамбъл “Слънце” в който танцуват повече от 80 деца, танцов клуб “Хоро”, певческата група “Козлуджански напеви”, детска формация “Дъга”, школа по народно пеене и школа по гайда, езикови школи, кръжоци по приложни изкуства и по изобразително изкуство, клуб "Женски свят".

          Библиотеката обновява своята дейност , като предоставя безплатен достъп до интернет на всички желаещи.

И днес читалище „Пробуда-1986г.” продължава да бъде хранилище на човешкото знание и културни постижения на региона, център на етичен диалог между поколенията и етническите групи, населяващи града ни и е един от най-мощните източници на патриотизъм и родолюбие.
Към началото на страницата